Total Pageviews

Saturday, April 16, 2011

Gangguan jin, makhluk halus di dalam rumah, hotel, sekolah, asrama dan tempat tinggal

saya nak bercerita pasal penunggu rumah or hotel or tempat tinggal. saya baru aje lepas bercuti kat satu negeri dan tidor lah disebuah bilik didalam sebuah resort. Dalam alquran ada menyatakan bahawa sebaiknya kita memberi salam setiap kali kita nak masuk rumah. kalau ada org, salam itu yang didalam rumah tu..kalau takde orang (ada jin), salam dan kesejahteraan kembali kepada pengucapnya tu. therefore bagilah salam setiap kali anda nak masuk rumah dan setiap kali and nak check in dalam mana-mana hotel tu. ada banyak hikmahnya bagi salam nie.

bercerita pasal penunggu hotel nie, saya dah banyak kali kene...kebiasaannya mereka nie akan bersembunyik time kita masuk, time kita lepak2 nanti dia akan masuk kebadan kita. belasah aje lah jin2 tak guna nie. pernah kita dengar org kene cakar luka-luka akibat gangguan jin nie kan? kebanyakkan masa (not always) mereka menggunakan badan kita untuk mencederakan badan kita. Anda sendirilah yang mencakar diri anda sebenarnya, tetapi atas perbuatan mereka. Mereka boleh menggunakan badan anda untuk cederakan diri anda sebenarnya. Yang kene cekik ngan jin tu sebenarnya, jin tu masuk kedalam badan anda, gunakan tangan anda untuk cekik diri anda sendiri. saya dah penah tgk kes semacam nie.

penunggu rumah or bilik or hotel ini berasal dari perlbagai sumber dan cara. One of the cara bagaimana mereka boleh bertapak kat rumah tu ialah pagar batin or pagar halus. selain itu ada jin nie memang berasal dari barang2 yang berada didalam bilik tu seperti patung dan sebagainya. ada pulak sekadar menumpang disebabkan tempat tu kosong. Yang mempunyai banyak kekuatan (tak kuat mana pun) untuk menggangu penghuni rumah nie biasanya jenis pagar dan jenis dari barang yang ada kat rumah tu. Ada jugak kes jin itu memang dah bertapak kat situ, manusia yang buat rumah kat rumah dia. untuk kupasan lanjut tentang rumah dan tapak jin klik disini

Ada jugak kes gangguan dirumah adalah disebabkan oleh wafaq. Wafaq tu adalah semacam azimat dimana tulisan al-quran ditulis diatas kertas dan dilukis berbentuk rajah dan pelbagai bentuk. Wafaq dalam kes yang saya jumpa kesemuanya menjadi kediaman jin. wafaq nie kononnya ada pelbagai fungsi, melindungi rumah, menjauhkan malapetaka, menjadi pelaris kedai, pagar rumah dan pelbagai lagi 'khasiat' wafaq nie. Kalau nak tahu wafaq nie lah menjadi magnet kepada jin-jin untuk bertandang dan melepak kat rumah anda.

nak mudah selesaikan kes gangguan nie ialah mencari dari mana punca jin ini bertapak kat rumah tu. kalau dari pagar, pulangkan pagar tu. Kalau dari barang, buang ajelah barang tu. kalau wafaq, buang atau musnahkan aje wafaq tu. Kalau dari jin yang bertapak kat situ, bunuh sahajalah kalau dia degil tak nak pergi. tak perlulah berunding or proses damai dgn jin nie sebab kita manusia adalah khalifah.diorg nie akan besar kepala kalau diberikan peluang or rundingan. Lagipun dunia nie luas lagi, diorg nie tak perlu space dan ruang semacam kita manusia nie. ada org cakap disebabkan dimensi mereka tak sama dengan dimensi kita.

Mereka ini sebenarnya tak memerlukan ruang dan space seperti kita manusia yang berjisim kasar nie. Kita rumah mesti 20 X 70 baru nak selesa, tetapi mereka nie setakat setitk or sebatang pokok pun dah cukup untuk duduk sekampung. Tak perlulah kita nak pening dan prihatin sangat pasal rumah diorg. Diorang nie ada alam yang Allah bagi khas kat diaorang nie, iaitu alam malukut. Tak perlu sibuk kat alam manusia or dunia nie.

wallahukalam.

2 comments:

  1. salam....sy nk tnya...spupu sy ada mengalimi nya....sy nk tau ada pakar untk perubatan....

    ReplyDelete
  2. salam tuan boy56,

    setahu pengetahuan saya, ustaz mail adalah pakar utnuk perubatan gangguan makhluk halus dirumah.

    Sila hubungi no di profile saya untuk maklumat lanjut dan juga pertanyaan.

    ReplyDelete