Total Pageviews

Wednesday, October 9, 2013

Q&A berkenaan bayaran yang dikenakan untuk rawatan dan bantuan oleh Ustaz Mail

Salam,

1.      Saya menerima banyak email berkenaan charge bayaran yang dikenakan atas perkhidmatan dan bantuan oleh ustaz mail. Saya faham tentang masalah kesempitan duit dan masalah tak mampu oleh sebilangan pembaca. Apa apa pun dibawah adalah butiran bayaran dan sebab musabab kenapa bayaran dikenakan.

  • ·        Bayaran dikenakan ialah dalam RM400 seorang, maksima sehingga RM1000 tanpa mengira bilangan ahli keluarga jika memerlukan rawatan keseluruhan. Bayaran boleh dibuat ansurans 3-5 kali bayar sekiranya tidak mampu.
  • ·         ustaz mail tidak bekerja dan dia menumpukan hidupnya dan usaha dirinya membantu dan mengajar org mengatasi gangguan. Jika saya x bekerja dan membantu org kerja utama saya, saya sendiri pun akan mengenakan bayaran.
  • ·         bab bayaran tu memang agak tinggi tetapi sebenarnya, agak memenatkan dan amat menggunakan kekuatan dalaman dalam hal mencari dan membelasah syaitan dalam diri seseorang. Bab cedera dalam ni insyaAllah tuan tuan akan nampak sendiri. Tuan buang ilmu atau saka, ustaz mail akan sakit dan azab sehingga muntah darah. Memang sakit sebenarnya bila saka berpisah daripada badan kita, tetapi kebanyakkan orang tak rasa.
  • ·         bayaran yg dikenakan hanya sekali. Selepas jadi anak muridnya, rawatan susulan dan tunjuk ajar adalah percuma. Memang berbeza dengan darul sXXXX dan perubatan islam yang lain . Saya pun dah berubat byk kali kat darul sXXXX dan ustaz ustaznya tak ada rasa or penat or cedera langsung dalan berubatkan org. Bukan berubat, nambahkan saka si sakit sahaja.
  • ·        Perkhidmatan dalam bayaran tu memang banyak, mengajar, menunjuk, menscan, memclearkan rumah pesakit dan kadang kadang kerja kerja tambahan yang lain bergantung atas sakit pesakit tu sendiri.



  1. 2.      Bab ilmu dan teknik belasah jin ni, tidak lah semudah dan sewenang yg tuan puan sangkakan. Membelasah dan bunuh syaitan dalan diri sendiri mudah, tetapi nak bunuh syaitan didalam diri orang lain, memang memakan masa. Ilmu yg haq memang memakan masa dan bertertib. Sebagai contoh saya dah belajar dan amalkan teknik ini selama 5 tahun. Kekuatan saya semacam budak 5 tahun dunia sebenar sahaja. Tak semacam ilmu yg belajar kat darul shifak dimana belajar 2 bulan or 6 bulan boleh ubatkan orang.


  1. 3.      Cara ustaz mail ialah. Dia akan bantu selesaikan gangguan utama lepastu dia akan ajarkan dan beri penerangan tentang ilmu haq dan bathil. Dan mengajar tekniknya kepada tuan dan ahli keluarga tuan supaya tuan sekeluarga boleh berdikari.


  1. 4.      Gangguan pembaca boleh diselesaikan oleh pembaca dan keluarga sendiri kelak tetapi mula mula ni memang kena bantuan dan tunjuk ajar. That why sampai 3 ke 4.hari masa diambil. Nak bantu satu, nak ajarkan satu, nak clearkan rumah dr tapak dan rumah jin satu. Gangguan tuan sekeluarga bukanlah dari satu punca. Banyak punca sebenarnya
  2. 5.      Bab bayaran tu jika dibahagikan kepada semua ahli keluarga yg terlibat dan masa dan ilmu yg disampaikan tak seberapa pun.kalau ada 20 org termasuk ayah mak adik beradik anak anak dan cucu serta menanntu, agak murah dan sekali pakej aje.


  1. 6.      Berikut adalah satu kisah sahabat Rasulullah ynag mengenakan bayar 3 ekor kambing kepada sahabat yg lain atas usaha nya mengubati masalah gangguan sahabat tu. Itu adalah satu contoh yg ada dalam hadis Rasulullah s.a.w.




Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri r.a katanya: Sesungguhnya beberapa orang dari kalangan Sahabat Rasulullah s.a.w sedang berada dalam perjalanan. Mereka pergi ke salah sebuah kampung Arab dan mereka berharap agar boleh menjadi tetamu kepada penduduk kampung tersebut. Namun ternyata penduduk kampung itu tidak mahu menerima mereka. Tetapi ada yang bertanya: Apakah ada di antara kamu yang boleh menjampi? Kerana ketua atau penghulu kampung kami terkena sengat. Salah seorang dari para Sahabat menjawab: Ya, ada. Lalu beliau menemui ketua kampung tersebut dan menjampinya dengan surah al-Fatihah. Kemudian ketua kampung tersebut sembuh, maka Sahabat tersebut diberi beberapa ekor kambing. Beliau tidak mahu menerimanya dan mengajukan syarat: Aku akan menyampaikannya kepada Nabi s.a.w, beliau pun pulang menemui Nabi s.a.w dan menyatakan pengalaman tersebut. Beliau berkata: Ya Rasulullah! Demi Allah, aku hanya menjampi dengan surah al-Fatihah. Mendengar kata-kata itu, Rasulullah s.a.w tersenyum dan bersabda: Tahukah engkau, bahawa al-Fatihah itu memang merupakan jampi. Kemudian baginda bersabda lagi: Ambillah pemberian daripada mereka dan pastikan aku mendapatkan bahagian bersama kamu.

  1. 7.      Hukum mengenakan bayaran atas kerja adalah harus. Jika diambil kisah para Sahabat, kos 3 ekor kambing boleh mencecah hingga 2500 hingga 3000 harga pasaran dimalaysia.



Wallahu aklam


14 comments:

  1. Salam ustaz saya shafik dari n9 ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam shafik,

      Silalah tanya soalan. Jika mampu sy jawabkan sy cuba jawabkan

      Delete
  2. assalamualaikum,boleh x sye dptkan salinan dvd ilmu haq dan batil@4 jam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam,

      Boleh. Sila emailkan pada saya nama dan alamat tuan pd saya.

      Delete
  3. As slm.. saya nak dapatkan salinan DVD Ilmu Haq dan Batil tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,

      Boleh berikan nama dan alamat tuan. Ataupun tuan boleh tengok diyoutube. Rujuk posting saya yg terbaru.

      Delete
  4. boleh buat di rumah pesakit/customer?
    -Mie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan mie,

      boleh buat dirumah pesakit. Takda masalah.

      Delete
    2. Salam Danish,
      boleh set appointment bila ustaz mail balik dari Sabah? saya di Bangi. kalau ok saya akan contact via sms/call number2 tuan.tq
      -Mie

      Delete
  5. Waalaikumsalam,

    boleh call dan set appointment dengan dia dari sekarang pun. Dia dijangka akan balik pada hujung bulan ni. Apa apa pun boleh tanya selanjutnya dengan dia.

    Wallahu aklam

    ReplyDelete
  6. Kenapa perlu beri pernyataan begini"· bayaran yg dikenakan hanya sekali. Selepas jadi anak muridnya, rawatan susulan dan tunjuk ajar adalah percuma. Memang berbeza dengan darul sXXXX dan perubatan islam yang lain . Saya pun dah berubat byk kali kat darul sXXXX dan ustaz ustaznya tak ada rasa or penat or cedera langsung dalan berubatkan org. Bukan berubat, nambahkan saka si sakit sahaja....---Tak semacam ilmu yg belajar kat darul shifak dimana belajar 2 bulan or 6 bulan boleh ubatkan orang. tuan buat sahaja kerja tuan jangan senang2 jatuh hukum begitu...Allah maha mengetahui..siapa kita ni nak menghukum ..sekadar ingat sesama saudara islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik
      Terima kasih atas ingatan dan teguran. Saya sebenarnya terpaksa menyatakan yang haq walapun agak kasar dan agak direct. Cara perubatan d.s tidak kena pada caranya. Saya sendiri terpaksa memulangkan ilmu dan perubatan yg saya pernah ambil dengan d.s. saya terpaksa menyatakan yg haq. Sememamngnya Allah maha mengetahui dan dengan pengalaman dan ilmu yang saya pinjam dari Dia lah saya terpaksa menyatakan kebenaran.

      Janganlah kamu menyembunyikankan yang haq jika kamu mengetahuinya. Itu firman Allah didalam alquran.

      Penyampaian saya adalah untuk semua faham dan saya permudahkan cara saya menyampaikan. Jika nak diterangkan secara detail dan mendalam, lebih baik belajar secara berdepan.

      Harap maaf kepada pembaca yang tersinggung. Saya akan cuba membaiki cara penyampaian saya kelak supaya lebih lembut dan tidak terlalu direct.

      Saya tak menghukum..saya menyampaikan sahaja. Jika tidak bersetuju, anda boleh tolak.

      Wallahu aklam

      Delete
  7. As salam ustaz kalu kita dah brubat...boleh ke jd anak murid tok ismail ni...

    ReplyDelete
  8. Walaikumsalam
    Jawapan saya.
    1. Kalau dah berubat tempat lain boleh jadi anak murid ustaz ismail ni.
    2. Kebiasaannya ramai pesakit dari perubatan lain jadi anak.murid ustaz mail disebabkan penyakit mereka x kunjung baik.

    Wallahu aklam

    ReplyDelete